Το σπήλαιο Κάψια κατατάσσεται στα ποιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Βρίσκεται 1,5 χλμ. βόρεια του χωριού Κάψια και ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβοθρών του οροπεδίου Μαντινείας. Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6.500 τμ.

Ο πρώτος που αντίκρισε το πανέμορφο σπήλαιο ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος G. Fougere το 1887. Η πρώτη έρευνα έγινε το 1892 από ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο το νομομηχανικό Αρκαδίας Ν. Σιδερίδη. Η δημοσίευση της μελέτης για το σπήλαιο και τις καταβόθρες της περιοχής στο γαλλικό επιστημονικό περιοδικό Spelunca το 1911, φέρνει το σπήλαιο στην παγκόσμια δημοσιότητα.

Το 1974 πραγματοποιήθηκε νέα ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον Ι. Ιωάννου και αποκαλύφθηκε νέο τμήμα του σπηλαίου. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη παλιάς πλημύρας και πλήθος από θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, σκεπασμένα από λάσπη. Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος & 5ος μ.Χ. αιώνας).

Στην αίθουσα των «Θαυμασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο ελληνικό σπήλαιο.

Τα Νέα μας

  • 07 Οκτ

    Πιστοποίηση Προτύπου ISO9001

    Το ξενοδοχείο Hondos Classic Hotel & Spa στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση και εδραίωσης του ονόματος του στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πρ... read more